Az érzelmek, érzések és az étellel kapcsolatos gondolataink hatalma

A bulgur és a rizs esete

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor a hosszú és fárasztó nap után hazaérkezik, és már nincs ereje főzni. Így volt Éva is a minap. Hazaér, ránézett az órára, és tudta, nincs ideje megfőzni azt a fránya bulgurt. Ehelyett neki is rizst kellett ennem mint a gyerekeinek. Nem volt ideje magára főzni. 

Az emberben ilyenkor olyan érzések törnek fel, mint a csalódottság, az elégedetlenség, sőt, talán a tehetetlenség is. Ezen érzéseinket gyakran további gondolatok is kísérik, például a bulgurt finomabb, táplálóbb, és jobban megéri enni, mint a rizst. De vajon ez igaz? És ha igen, akkor miért van az, hogy hiába eszünk bulgurt a rizs helyett, mégis hízunk?

@katona.zoltan.homing

A gondolataink és érzéseink befolyásolják étkezésünket. https://www.shop.homing.hu/ #tudatosság #deit #figyelem

♬ LoFi(860862) – skollbeats

Az ételekkel kapcsolatos gondolataink és érzéseink, valójában életünk minden területét befolyásolják, beleértve a testünkkel való kapcsolatunkat is. Ha úgy nézünk a rizsre, mint egy másodlagos, rosszabb opcióra, akkor valószínűleg kevésbé fogjuk élvezni, és talán még hízni is fogunk, mert a testünk azt fogja érezni, hogy valamit megvonunk tőle. 

Azonban, ha úgy néznénk a rizsre, hogy a fehérsége megtisztulást, békét és nyugalmat áraszt el a testünkben, akkor a testünk másképpen reagálna. Az ételekkel kapcsolatos gondolatok hatalmát a legjobban a “szamuráj rizs” történetével lehet illusztrálni.

A szamurájok, hosszú harci napjaik után gyakran csak rizst ettek, mert azt tartották a legtisztább és legegyszerűbb ételnek. A rizsre nem csak táplálékként, de egyfajta gyógyírként is tekintettek, amely a testet, lelket, és szellemet is tisztítja. A fehér rizsszemek között keresték a békét és a nyugalmat, a szamurájok úgy hittek, a rizs képes lecsillapítani a harci zűrzavar okozta feszültségeiket és újjáépíteni őket.

Tehát, ha legközelebb azt érzed, hogy nincs időd megfőzni azt a “fránya” bulgurt és neked is rizst kell ennem, próbálj meg új perspektívából nézni az ételekre. Próbáld meg úgy nézni a rizst, mint a szamurájok: mint egy tisztító, béke és nyugalmat adó ételt. Az étkezés nem csak a testünk, de a lelkünk táplálása is, és a rizs, még ha egyszerűnek is tűnik, képes megtölteni mindkettőt.

Az ételekkel kapcsolatos érzéseink és gondolataink hatalmas befolyással vannak az egészségünkre, ezért fontos, hogy tudatosan formáljuk őket. Legközelebb, amikor ételt választasz, gondold át, milyen érzelmeket és gondolatokat táplálsz vele kapcsolatban, mert ez fogja meghatározni az étkezésed eredményét. Emlékezz, az étkezés nem csak az, amit eszünk, hanem az, amit érzünk és gondolunk is vele és magunkkal kapcsolatban.

Katona Zoltán
Életmód és életvezetési tanácsadó

Kérdésed várom: zoltan@homing.hu 

Shop: https://www.shop.homing.hu/

Értékeld a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (16 szavazat, átlag: 4,94 az 5-ből)
Loading...

Itt is megtalálsz minket

Oszd meg másokkal is

Facebook
Email

2 hozzászólás

    1. Kedves Zsuzsi! Egy elírás. Elnézésedet kérem már javítottam. Bulgur lenne. Köszönöm, hogy jelezted. Üdvözlettel, Zoli

Szólj hozzá te is

Teák
Kásák
Almaecet
Könyvek

Ne állj meg itt!

Még több poszt

Az igazi változás nem jön erőfeszítés nélkül

Az emberek gyakran azt hiszik, hogy a fogyással járó életmódváltás gyors és könnyű lehet. Elhitetik magukkal, hogy egy csodás tea vagy egy varázslatos gyógynövényes almecet képes lesz megoldani minden gondjukat. Azonban a valóságban még a leghatékonyabb tea vagy almaecet is csak egy eszköz, egy mankó a súlycsökkenés útján. Egy tea akkor lehet a segítségünkre ha hinni kezdünk a benne rejlő lehetőségekben és elkötelezzük magunkat a folyamatos fogyasztása mellett. Nem elegendő egyszer-egyszer elfogyasztani és reménykedni a csodában. Ahhoz, hogy valódi változást érjünk el, felelősséget kell vállalnunk saját magunkért és a testünkért. Vállalnunk kell azt is, hogy mindent megteszünk az eredmény érdekében, beleértve a tea vagy például a gyógynövényes almaecet fogyasztását és a megfelelő életmódbeli változásokat is. A valóság az, hogy bármilyen

Olvasd tovább »

Így lehetséges

Üdvözöllek az egyik legizgalmasabb utazáson, amelyre valaha elindultál. Egy olyan útra hívlak most téged, ahol a lehetőségek határtalanok és ahol a tested és a szellemed is a legmagasabbra tör. Hogy miért? Mert te, igen, te magad vagy a saját életed kulcsa. A belső erőd, az eltökéltséged és az akaratod képesek a leghihetetlenebb eredmények elérésére is. A súlycsökkentés nem csak a testi változásról szól. Az az utazás, amelyen most elindulsz, az önfejlesztés és az önmegvalósítás útja is egyben. Sokan azt gondolják, hogy a fogyás csupán egy külső változás. Pedig sokkal többről szól. Arról, hogy a tested milyen üzenetet közvetít a világ felé, és hogy te mennyire érzed jól magad a bőrödben. A Homing nem csak egy egyszerű diétára vagy edzésprogramra hív.

Olvasd tovább »

A csillagjegyek szerepe a testi-lelki egészségben

Az asztrológia, mint az égi jelenségek és az emberi élet közötti összefüggések tanulmányozása, több ezer éves múltra tekint vissza. Kezdetben az élet minden aspektusát befolyásolta, legyen szó természetfeletti jelenségekről, háborúkról, betakarításról vagy egyéni sorsokról. Az asztrológia az emberiség történetének része, és az évszázadok során képes volt megtartani relevanciáját, még akkor is, ha formája és használata jelentősen megváltozott. A táplálkozás, a diéta és az egészség központi kérdések modern társadalmunkban. A tudományos fejlődésnek köszönhetően egyre jobban megértjük, hogyan befolyásolja az étrendünk a testi és lelki egészségünket. Az egészséges táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében, a hosszú és minőségi élet biztosításában vitathatatlan. Az asztrológia és a táplálkozás kapcsolata első látásra talán szokatlannak tűnhet, de sokan úgy vélik, hogy a kettő összekapcsolása új és inspiráló

Olvasd tovább »

Ahol az élet ízei találkoznak érzéseinkkel

Üdvözlek Kedves Olvasóm! Ma egy olyan különleges helyről szeretnék beszélni, amely minden otthon szíve: a konyha. Ez a helyiség, amelyet gyakran csak ételkészítési területként tekintünk, valójában sokkal többet jelent. A konyha a szeretet, a kreativitás és a kapcsolatok területe, ahol az élet legízletesebb pillanatai jönnek létre. A konyha varázslatos hely, ahol mindannyiunknak lehetősége nyílik a kreativitás megélésére. Ahogyan egy régi romaní szólás is mondja: “A főzés szeretetet ad, és azt adja, aki szeret.” Ez a terület az otthonunkban lehetőséget nyújt a kifejezésre, felfedezésre és a szeretet megosztására. Ezenkívül a konyha a jólét helyszíne is, ahol a tápláló és egészséges ételeket készítjük, amelyek hozzájárulnak testi és lelki egészségünkhöz. Engedjél meg egy történetet, ami segít érzékeltetni a konyha igazi lényegét. Egy fiatal

Olvasd tovább »
%d bloggers like this: