Az észlelés, érzékelés és értelmezés fontossága az életünkben

Az életünk során folyamatosan számos helyzetben találkozunk olyan élményekkel, amelyek befolyásolják viselkedésünket, gondolkodásunkat és érzéseinket. Az észlelés, érzékelés és értelmezés módszerei lehetővé teszik számunkra, hogy tudatosan foglalkozzunk ezekkel az élményekkel, és hatékonyan kezeljük a kihívásokat az életünkben.

A táplálkozás olyan téma, amellyel minden ember nap mint nap találkozik. Az étkezési szokások hatással vannak az egészségünkre, az energiaszintünkre és az általános jólétünkre, szokásaink kialakításában, gondolatainkkal, érzéseinkkel, testünkkel való kapcsolatunkra. Véleményem szerint a táplálkozáson keresztül levezetni, hogyan is működünk könnyen érthető és megemészthető lehet mindenki számára.

Az étkezés és az egészséges táplálkozás egy olyan terület, amely minden ember életében nagy jelentőséggel bír. Az étkezési szokásaink hatással vannak az egészségünkre, az energiaszintünkre és az általános jólétünkre.

Ez a cikk arra fog összpontosítani, hogyan lehet az észlelés, érzékelés és értelmezés módszereit alkalmazni a táplálkozási problémák kezelésére és az egészségesebb étkezési szokások megteremtésére, valamint ezt a módszert, hogyan tudod alkalmazni az életed más területein is.

Azt gondolnánk, hogy az evés csak akkor fontos, ha valóban éhesek vagyunk. Azonban sokan folyamatosan nassolnak, vagy akkor is esznek, amikor nincs igazán éhségérzetük.

Ez lehet azért is, mert az evés olyan élményt nyújt számunkra, amelyet nehéz ellenállni. Ennek hátterét nézzük meg ma, és azt, hogy a Homing módszerrel, hogyan tudsz mindezene változtatni az életed más területén is. 

Mint bizonyára tudod az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a testi és szellemi jólétünk szempontjából. Azonban, vannak olyan helyzetek, amikor az ételek túlzott fogyasztása már nem csak az éhségérzetet elégíti ki, hanem érzelmeket is, mint a stressz, szorongás vagy éppen unalom.

Az ilyen típusú evési szokások hosszú távon káros hatással lehetnek az életminőségre és ezek megváltoztatása nem mindig egyszerű, de az alábbi Homing módszerre épülő lépések segíthetnek abban, hogy az érzelmek és az étkezés közötti kapcsolatot jobban megértsük, és egészségesebb életmódot élhessünk.  

1. Észlelés és figyelem

Az első lépés az észlelés és figyelem. Észre kell vennünk, hogy mennyit és mikor eszünk, és hogy ennek mik az okai. Ha észleljük a nassolást, akkor már lehetőségünk van arra, hogy megértsük a mögöttes okokat.

2. Értelmezés

Az észlelés után következik az értelmezés. Meg kell vizsgálnunk, hogy miért eszünk, ha nem vagyunk éhesek, és próbáljuk megérteni a mögöttes okokat. Például azért, mert éppen stresszesek vagyunk, vagy mert az evés bizonyos érzelmeket vált ki bennünk.

3. Érzések észrevétele

Az evési szokásaink megértéséhez fontos, hogy figyeljünk az érzéseinkre. Az evésnek gyakran vannak olyan mellékhatásai, mint a kényelmet és a vigasztalást nyújtó érzések, amelyek szintén segíthetnek az élethelyzetekkel való megbirkózásban.

4. Testi érzékelés észrevétele

Az étkezési szokásaink megértése és azok megváltoztatása szempontjából fontos, hogy figyeljünk a testünkre. Meg kell figyelni, hogy milyen testi érzeteket tapasztalunk az evés során, és hogyan hat ez a viselkedésünkre.

5. Összhang

Az egészséges életmódra vonatkozó meggyőződéseink és az evési szokásaink közötti összhangot is figyelembe kell venni. Ha ezek nem állnak összhangban, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy milyen változtatásokat tehetünk.

6. ÖnReflexió

A viselkedésünk gondolataink, érzéseink közötti kapcsolat komplex és kölcsönös, és az élmények feldolgozása, megértése és új élmények megteremtése segíthet abban, hogy ezeket a kapcsolatokat jobban megértsük és hatékonyabban kezeljük. Az evési szokásaink például kiváló példa erre a kapcsolatra, hiszen az ételek fogyasztása nemcsak az éhség csillapításával, hanem a szorongás, stressz és unalom enyhítésével is kapcsolatos lehet.

7. Gondolatok és meggyőződések

A gondolataink és meggyőződéseink nagy hatással vannak a viselkedésünkre, és ezért fontos, hogy tudatosan figyeljünk ezekre. Ha például azt gondoljuk, hogy nincs más módja a stressz vagy szorongás enyhítésére, mint az ételek fogyasztása, akkor ez a gondolat vezérelheti az evési szokásainkat, és hosszú távon káros hatással lehet az egészségünkre.

Azonban, ha felismerjük ezt a kapcsolatot, és úgy döntünk, hogy megváltoztatjuk a gondolkodásmódunkat, akkor az segíthet abban, hogy egészségesebb életmódot alakítsunk ki magunknak.

8. Cselekvés

A változás elérése érdekében azonban nem csak a gondolatainkat kell megváltoztatnunk, hanem cselekednünk is kell. Fontos, hogy megismerjük, mi az, ami kiváltja a nassolási vágyat, és kialakítsunk alternatív megoldásokat, amelyek egészségesebbek és hatékonyabbak lehetnek. Például, ha az unalom vagy a stressz kiváltja a nassolási vágyat, akkor olyan tevékenységeket érdemes keresnünk, amelyek segíthetnek ezeknek az érzéseknek az enyhítésében, például sportolás, olvasás vagy meditáció.

Emellett, érdemes bevezetni egészségesebb nassolnivalókat, amelyeket a “nem olyan” egészséges ételek helyett választhatunk, mint például a friss gyümölcs vagy zöldség, magvak, rágózás. 

9. Megteremtés

Az új szokások és stratégiák alkalmazása azonban nem történik meg egyik napról a másikra, ezért fontos, hogy türelmesek legyünk, és fokozatosan változtassuk meg az evési szokásainkat. Az új szokások és stratégiák következetes alkalmazása segíthet abban, hogy hosszú távon megteremtsük a kívánt változást, és az életmódunk egészségesebbé váljon. Ezáltal a testünk, lelkünk, gondolataink is sokkal egészségesebb állapotban lesz, és jobban összhangba kerülünk a meggyőződéseinkkel.

Test-scan eszköz 

A test-scan egy olyan eszköz, amely során tudatosan figyelünk a testünkben tapasztalható érzésekre és érzetekre, és ezzel segítünk magunknak az elme, lélek és test összehangolásában.

A gyakorlat érdemes akkor használni amikor azt “érezzük”, hogy éhesek vagyunk.  Csukjuk be a szemünket és figyeljük a légzésünket. Ezután lassan végighaladunk testünkön, egyes részekre összpontosítva, és figyeljük az érzéseket (pl.: éhes vagyok), amelyeket észlelünk. A gyakorlat közben ne értékeljük az érzéseket, csupán figyeljük őket, és engedjük, hogy elmúljanak.

Ez a gyakorlat segít abban, hogy tudatosabbá váljunk a testünkkel kapcsolatos érzéseinkre, és segít az elme, lélek és test összehangolásában. Ezáltal jobban tudjuk érzékelni a testünk jelzéseit, és hatékonyabban tudjuk kezelni a stressz és más nehézségeket.

Az itt bemutatott eszköz a Homing módszer szerves része, amely az élmények feldolgozására, megértésére és megteremtésére fókuszál, alkalmazható más problémák esetén is az életünkben. A tudatos figyelem, érzékelése és értelmezése a probléma mögött álló okokra és érzelmekre segíthet abban, hogy hatékonyabban kezeljük azokat.

Az eszköz alkalmazása cselekvésre ösztönöz, hogy megtalálhassuk az alternatív megoldásokat, és az új élmény megteremtésének fázisban következetesen alkalmazzuk azokat. Ezért az életünk egyéb területein is alkalmazható, és segíthet abban, hogy boldogabb és kiegyensúlyozottabb életet éljünk.

Katona Zoltán
Életmód és életvezetési tanácsadó

Kérdésed várom: zoltan@homing.hu 

Shop: https://www.shop.homing.hu/

Értékeld a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (8 szavazat, átlag: 5,00 az 5-ből)
Loading...

Itt is megtalálsz minket

Oszd meg másokkal is

Facebook
Email

Szólj hozzá te is

Teák
Kásák
Almaecet
Könyvek

Ne állj meg itt!

Még több poszt

A szénhidrátok szerepe a mentális jólétben

A szénhidrát-paradoxon: Tényleg mumus a szénhidrát? Gondoljunk csak vissza, milyen érzés volt gyerekként először megkóstolni az édes, gyümölcsös ízű palacsintát, amit nagymamánk sütött. Az a gyönyörű illat, ami átjárta a házat, az édes szirup, amivel meglocsolta, és a friss eper, amit a tetejére halmozott… A szénhidrátok, mint a palacsinta alapja, nem csupán az emlékeink, hanem az energiaszintünk és a mentális állapotunk szempontjából is fontosak. A média azonban gyakran ellenséges hangvételben szól róluk, ami zavart okozhat a köztudatban. Vajon tényleg kell-e félnünk? Szénhidrátok az asztalon: Az egészséges táplálkozás építőkövei? A szénhidrátok, mint a palacsinta puha tésztáját alkotó liszt, kulcsfontosságúak a test működésében. Gondoljunk csak bele, milyen energiával teli érzés volt játszani azon a napon, amikor nagymamánk palacsintát sütött nekünk. Ugyanakkor viszont

Olvasd tovább »

Így változtasd meg étkezési szokásaidat ideális külsőd és lelked megismerés érdekében

Az egészséges testsúly elérése és fenntartása számos ember célja. Azonban a diéták és a divatos étrendek helyett érdemes olyan hosszú távú megoldásokat keresni, amelyek segítenek fenntartható eredményeket elérni. Mai írásomban a tudatos étkezés eredményeit és hatását fogom megosztani veled kedves olvasó. Hogyan lehet a tudatos étkezés segítségével pozitív változásokat elérni az étkezési szokásainkban? A tudatos étkezés egy olyan megközelítés, amely az étkezések teljes figyelmét, jelenlétét és tudatosságát igényli. Nem kell mást tenned csupán csak annyit, hogy étkezéseid során szem előtt tartani a következőket: Mindez azt jelenti, hogy az étkezés közben nemcsak az ízekre és az élvezetre koncentrálunk, hanem figyelünk a testünk jelzéseire is. A kutatások azt az eredményeket mutatják, hogy a tudatos étkezés pozitív hatással lehet a testsúlykezelésre és az

Olvasd tovább »

A boldog együttélés tudatos művészete avagy a férfi lélek igazi mélységei [nem csak nőknek] 

Interaktív előadást tartottam a Ceglédi gyereknapon a Tudatos szülők sátrában. Ezekről a témákról beszéltem:    +1.) Nagypapa szerepben – amikor mindent helyre akarunk hozni! 🙂 Nézd meg az 1 órás előadásról a helyszínen készült videót: Ha szeretnéd, hogy a te környeztedben, közösségedben is tartsak Mentálhigiénés előadást* keress bátran. A témát közösen kialakítjuk. A következő témákban mozgok otthonosan: *Az előadásaim a lélek egészségvédelméről szólnak, ahol az egészség nem más mint a testi, szellemi, lelki, szociális jólét állapota. Egyfajta pszichológiai prevenció, amely segít, hogy a bánatból ne legyen súlyos depresszió, a szorongásból pánikzavar, a stresszből kiégés.

Olvasd tovább »

Homing Herbicum Tea Szeánsz stresszoldáshoz

Természetes megoldás a feszültség oldásához! Ha legközelebb felhúzz valami, vagy valaki, akkor próbáld ki az alábbi Homing Herbicum Tea Szeánszot! Gondolom veled is előfordult már, hogy visszatekintve a feszültséget kiváltó élethelyzetre nevetségesen lényegtelennek tűnt. Azonban még idáig eljutunk sokáig örlödni tudunk rajta. Ha te is ilyen vagy, akkor a következő egyszerű mégis hatékony eszköz a segítségedre lehet, hogy hamarabb visszanyerd “józanságodat”! Tegyél fel vizet forrni és készítsd ki a kedvenc teafűvedet. Míg forr a víz, gondolj a gyógynövényekre, amelyeket használsz. Képzeld el, ahogy azok kint vannak a természetben és fejlődnek, növekednek, és érett gyógynövényekké válnak, amelyek a természetből nyert tápanyagokkal táplálkoznak és a napfény átöleli, a szél simogatja őket. Érezd az időjárási viszontagságokat, amelyekkel szembe kellett nézniük, és hogy mennyire

Olvasd tovább »
%d bloggers like this: