Kamilla királynő legendája

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis falu, a Bükk délnyugati lejtőjén, ahol a természet és az ember kéz a kézben járt. Ebben a faluban élt egy bölcs öregasszony, Márika néni, aki szeretett meséket mesélni a gyógynövényekről, így az egyik alkalommal mesélt Kamilla Királynőről.

“Azt mondják” – kezdte Márika néni, miközben a kandallóban pattogó tűz mellett ültek, és a kinti hideg miatt jólesett meleg teát kortyolgattak – “hogy a Kamilla Királynőt az ég küldte nekünk ajándékba, hogy segítsen a bajban.”

“A legenda szerint a falu közepén volt egy gyönyörű rét, ahol virágok és növények nőttek bőségesen. De volt egy különleges hely a réten, ahol minden évben egy csodálatos növény nőtt fel: a Kamilla Királynő. A növény színe fehér volt, mint a frissen esett hó, és közepén sárga volt, mint a napsugár. Ha közel mentél hozzá, egy csodálatos illat árasztotta el a levegőt, egy olyan illat, ami nyugalmat és békét árasztott.”

“A növény virágai középen sárgák voltak, a sárga színű korong kis dombokból állt, amelyek mintha egy aranyszínű koronát formáltak volna. A virág fehér szirmai olyanok voltak, mint a legfinomabb selyem, és ha megérintetted őket, olyan puha volt, mintha pihét érintettél volna.”

“A falubeliek észrevették, hogy a Kamilla Királynő különleges. Az emberek megtanulták, hogy ha betegek vagy nyugtalanok, akkor a kamilla virágait meg kell szárítani a napon. A szárítás során a virágok illata még erősebbé vált, és a levegőben ott lebegett a kamilla édes és gyengéd illata. A száradt kamilla virágokból aztán teát készítettek, melynek íze olyan volt, mint egy nyári nap sugarai, lágy és meleg.”

“Minden este, mielőtt elaludtak, a falubeliek megittak egy csésze kamilla teát, és észrevették, hogy ez segít megnyugodni és jobban aludni. A tea enyhítette a fejfájást, csillapította az emésztési problémákat, és megnyugtatta a fájdalmas vagy gyulladt bőrt. Már egy csésze kamilla tea is képes volt csodát tenni.”

“Ezért nevezték el a kamillát Kamilla Királynőnek, mert olyan ajándék volt a természettől, ami segített megőrizni a falu egészségét és jólétét. És azóta is, minden évben, amikor a Kamilla Királynő virágba borul a réten, az emberek összegyűlnek, hogy megünnepeljék ezt a csodás ajándékot, és hálájukat fejezzék ki a természetnek.”

Ahogy Márika néni befejezte a mesét, a kandallóban a tűz lassan kialudt, de a kamilla tea meleg érzése és a kamilla illata még mindig ott volt a levegőben, és mindenkiben érződött a kamilla nyugtató hatása. És így éltek, a Kamilla Királynő virágait gyűjtötték, és a tea segítségével megőrizték egészségüket.

Mária néni legszebb idézetei a kamillával kapcsolatban: 

“A kamilla olyan, mint egy igaz barát; mindig ott van, hogy megvigasztaljon minket, amikor szükségünk van rá.”

“A kamilla illata, mint egy gyengéd ölelés, mely átöleli a lelket és megnyugvást hoz a zűrzavaros időkben.”

“A kamilla nem csupán gyógynövény, hanem a természet egyik legfinomabb ajándéka, ami az egyszerűségben rejlik.”

“Néha elég egy csésze kamillatea, hogy megvilágítsa a legborúsabb napot és erőt adjon a folytatáshoz.”

“A kamilla olyan, mint egy halk dal, mely az élet ritmusát és a természet bölcsességét közvetíti.”

Szerző: Katona Zoltán

Életmód és Életvezetési Tanácsadó

Szólj hozzá te is