Hogyan kezdj hozzá a naplóíráshoz?

A naplóírás fontos lehet a mentális és lelki egészség szempontjából, és segíthet abban, hogy felszínre hozza a gondolatokat és érzéseket.

Ha szeretnéd elkezdeni a naplóírást, akkor kövesd az alábbi lépéseket:

1.) Teremts magadnak időt és teret, hogy önmagaddal legyél.

2.) Keress egy naplót, amibe írni fogsz, és adj neki egy címet.

3.) Találj egy nyugodt helyet, ahol meg tudod írni a gondolataidat.

4.) Menj a nyugodt helyre, és állj elé egy tükörre. Csukd be a szemed, vegyél egy nagy levegőt, és hosszan fújd ki. Ismételd meg háromszor. Nyisd ki a szemed, és nézz bele a tükörbe.

5.) Tedd fel magadnak a következő kérdéseket, és válaszolj rájuk, amikor úgy érzed, hogy a legszívesebben: “Zoli, mi jár a fejedben?” “Zolii mire gondolsz?” “Zoli, mi foglalkoztat most?”

6.) Ülj le, és kezd el írni a válaszaidat, bármilyen formában jönnek is. Ha elakadtál, tedd fel újra a kérdéseket.

7.) Amikor úgy érzed, hogy elég volt, olvasd el, amit írtál, és adj neki egy címet, bármilyen formában.

8.) Végül, írd le, hogy mit érzel azzal kapcsolatban, amit leírtál, és mi lesz az első dolog, amit tenni fogsz, amikor becsukod a naplódat.

A naplóírás egy személyes folyamat, és hogy a lényeg a folyamat, nem pedig a végeredmény. Légy őszinte magadhoz, és engedd meg magadnak, hogy felszínre hozd a gondolataidat és érzéseidet.

Miért érdemes naplót írni?

Az alábbiakban néhány oka annak, hogy miért jó a naplóírás mentális és lelki szempontból, és milyen eredmény várható tőle:

1.) Stresszcsökkentés: A naplóírás segíthet a stressz csökkentésében, mert lehetőséget ad a gondolatok és érzések rendezésére és kifejezésére. A naplóírás a stressz csökkentését támasztja alá több kutatás is, beleértve a “Health Benefits of Writing About Life Goals” (Az életcélokról való írás egészségügyi előnyei) című tanulmányt.

2.) Javulhat a hangulat: A naplóírás javíthatja a hangulatot, mert lehetővé teszi a pozitív érzések fokozását és a negatív érzések kezelését. A “The Effects of Expressive Writing on Mood, Cognitive Processing, and Health” (Az expresszív írás hatása a hangulatra, a kognitív feldolgozásra és az egészségre) című kutatás támasztja alá ezt a hatást.

3.) Segít a problémák megoldásában: A naplóírás segíthet a problémák megoldásában, mert lehetőséget ad a gondolatok rendezésére és a lehetőségek áttekintésére. A “The Benefits of Writing About Stressful Experiences” (Az érzelmi megterhelő élményekről való írás előnyei) című tanulmány támasztja alá ezt a hatást.

A naplóírás egy személyes dolog, és az eredmények eltérőek lehetnek attól függően, hogy milyen célokkal és módszerekkel írunk.

Mindenkinek a saját életét kell megfigyelnie, és megnéznie, hogy a naplóírás milyen hatással van rá.

Katona Zoltán
Életmód és életvezetési tanácsadó

Kérdésed várom: zoltan@homing.hu 

Shop: https://www.shop.homing.hu/

Értékeld a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (4 szavazat, átlag: 5,00 az 5-ből)
Loading...

Itt is megtalálsz minket

Oszd meg másokkal is

Facebook
Email

Szólj hozzá te is

Teák
Kásák
Almaecet
Könyvek

Ne állj meg itt!

Még több poszt

A szénhidrátok szerepe a mentális jólétben

A szénhidrát-paradoxon: Tényleg mumus a szénhidrát? Gondoljunk csak vissza, milyen érzés volt gyerekként először megkóstolni az édes, gyümölcsös ízű palacsintát, amit nagymamánk sütött. Az a gyönyörű illat, ami átjárta a házat, az édes szirup, amivel meglocsolta, és a friss eper, amit a tetejére halmozott… A szénhidrátok, mint a palacsinta alapja, nem csupán az emlékeink, hanem az energiaszintünk és a mentális állapotunk szempontjából is fontosak. A média azonban gyakran ellenséges hangvételben szól róluk, ami zavart okozhat a köztudatban. Vajon tényleg kell-e félnünk? Szénhidrátok az asztalon: Az egészséges táplálkozás építőkövei? A szénhidrátok, mint a palacsinta puha tésztáját alkotó liszt, kulcsfontosságúak a test működésében. Gondoljunk csak bele, milyen energiával teli érzés volt játszani azon a napon, amikor nagymamánk palacsintát sütött nekünk. Ugyanakkor viszont

Olvasd tovább »

Így változtasd meg étkezési szokásaidat ideális külsőd és lelked megismerés érdekében

Az egészséges testsúly elérése és fenntartása számos ember célja. Azonban a diéták és a divatos étrendek helyett érdemes olyan hosszú távú megoldásokat keresni, amelyek segítenek fenntartható eredményeket elérni. Mai írásomban a tudatos étkezés eredményeit és hatását fogom megosztani veled kedves olvasó. Hogyan lehet a tudatos étkezés segítségével pozitív változásokat elérni az étkezési szokásainkban? A tudatos étkezés egy olyan megközelítés, amely az étkezések teljes figyelmét, jelenlétét és tudatosságát igényli. Nem kell mást tenned csupán csak annyit, hogy étkezéseid során szem előtt tartani a következőket: Mindez azt jelenti, hogy az étkezés közben nemcsak az ízekre és az élvezetre koncentrálunk, hanem figyelünk a testünk jelzéseire is. A kutatások azt az eredményeket mutatják, hogy a tudatos étkezés pozitív hatással lehet a testsúlykezelésre és az

Olvasd tovább »

A boldog együttélés tudatos művészete avagy a férfi lélek igazi mélységei [nem csak nőknek] 

Interaktív előadást tartottam a Ceglédi gyereknapon a Tudatos szülők sátrában. Ezekről a témákról beszéltem:    +1.) Nagypapa szerepben – amikor mindent helyre akarunk hozni! 🙂 Nézd meg az 1 órás előadásról a helyszínen készült videót: Ha szeretnéd, hogy a te környeztedben, közösségedben is tartsak Mentálhigiénés előadást* keress bátran. A témát közösen kialakítjuk. A következő témákban mozgok otthonosan: *Az előadásaim a lélek egészségvédelméről szólnak, ahol az egészség nem más mint a testi, szellemi, lelki, szociális jólét állapota. Egyfajta pszichológiai prevenció, amely segít, hogy a bánatból ne legyen súlyos depresszió, a szorongásból pánikzavar, a stresszből kiégés.

Olvasd tovább »

Homing Herbicum Tea Szeánsz stresszoldáshoz

Természetes megoldás a feszültség oldásához! Ha legközelebb felhúzz valami, vagy valaki, akkor próbáld ki az alábbi Homing Herbicum Tea Szeánszot! Gondolom veled is előfordult már, hogy visszatekintve a feszültséget kiváltó élethelyzetre nevetségesen lényegtelennek tűnt. Azonban még idáig eljutunk sokáig örlödni tudunk rajta. Ha te is ilyen vagy, akkor a következő egyszerű mégis hatékony eszköz a segítségedre lehet, hogy hamarabb visszanyerd “józanságodat”! Tegyél fel vizet forrni és készítsd ki a kedvenc teafűvedet. Míg forr a víz, gondolj a gyógynövényekre, amelyeket használsz. Képzeld el, ahogy azok kint vannak a természetben és fejlődnek, növekednek, és érett gyógynövényekké válnak, amelyek a természetből nyert tápanyagokkal táplálkoznak és a napfény átöleli, a szél simogatja őket. Érezd az időjárási viszontagságokat, amelyekkel szembe kellett nézniük, és hogy mennyire

Olvasd tovább »
%d bloggers like this: