Hogyan működjünk a befolyásolás ellen?

“Amikor téged irányítanak”

Az életünk során sokszor találkozhatunk olyan helyzetekkel, amikor mások igyekeznek befolyásolni döntéseinket, cselekedeteinket, és ezzel irányítani a saját életünket.

Lehet, hogy egy főnökünk akarja elérni, hogy a munkánk egy adott módon valósuljon meg, vagy éppen egy barátunk próbálja meggyőzni minket valami fontos döntés meghozataláról. Az ilyen jellegű befolyásolásnak lehetnek pozitív hatásai, de sokszor olyan érzésünk támad, mintha saját életünk irányítása kicsúszna a kezünkből.

3 hétköznapi példa:

1.) Munka: Mariann egy 45 hölgy, aki a saját vállalkozását vezeti. Az egyik nagyobb beszállítójának vezetője azonban rendszeresen próbálja befolyásolni a döntéseit, hogy őt válassza első számú beszállítójának.

2.) Párkapcsolat: László és Anna hosszú évek óta együtt vannak, de az utóbbi időben Anna érzi, hogy egyre gyakrabban irányítják őt férje döntései. László mindent szeretne elérni, amit csak lehet, és Anna érzi, hogy a párja mindent megtesz azért, hogy őt befolyásolja.

3.) Szülő – gyermek: András egy sikeres üzletember, aki mindig is azt szerette volna, hogy fia, Gábor is az ő nyomdokaiba lépjen. András rendszeresen befolyásolja Gábor döntéseit, és mindent megtesz azért, hogy a fiát az ő általa kívánt irányba mozdítsa el.

Mit lehet tenni ilyen helyzetekben?

Az alábbi javaslatok segíthetnek abban, hogy visszaszerezzük életünk irányítását:

A befolyásolás visszaszorítása: 5 javaslat a mentális egészség javítására

1.) Határozzuk meg a saját céljainkat és értékeinket: Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi az, ami fontos számunkra, és hogy milyen irányba szeretnénk elmozdulni az életünkben, akkor könnyebben képesek leszünk ellenállni a külső befolyásolásnak.

2.) Tanuljunk nemet mondani: Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnunk, ha szeretnénk visszaszerezni életünk irányítását, az a nemet mondás képessége. Ne féljünk kimondani, ha valami nem felel meg az értékeinknek vagy céljainknak.

3.) Fejlesszük az önálló gondolkodást: A befolyásolás ellenállásának egyik legfontosabb eszköze az önálló gondolkodás fejlesztése. Tanuljunk meg elménkkel kritikusan szemlélni a dolgokat, és ne fogadjunk el mindent azonnal, amit mások mondanak.

4.) Kerüljük a stresszes helyzeteket: A stressz növeli a befolyásolhatóságunkat, ezért fontos, hogy kerüljük a stresszes helyzeteket, és keressünk olyan tevékenységeket, amik segítenek a relaxációban.

5.) Keressünk segítséget, ha szükségünk van rá: Ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk kezelni a befolyásolás nyomását, akkor fontos, hogy keressünk segítséget. Lehet, hogy egy baráttól vagy családtagtól kérünk tanácsot, vagy éppen egy szakembertől kérünk segítséget.

Az önálló gondolkodás fontossága a befolyásolás ellenállásában

Az életünk irányításának visszaszerzése fontos lépés lehet a mentális egészségünk javítása irányába. Ne engedjük, hogy mások irányítsanak minket, hanem fejlesszük az önálló gondolkodásunkat, és tanuljunk nemet mondani, ha szükséges.

Az életünk irányításának visszaszerzése lehetővé teszi számunkra, hogy megtaláljuk a boldogságot és az elégedettséget az életünkben.

A tanulás és fejlődés lehetősége

Amikor mások irányítanak, és próbálsz megfelelni nekik, fontos, hogy tudatos legyél a szituációban, és hogy megkeresd azokat a lehetőségeket, felismeréseket, “tanításokat” amiket a szituáció nyújt számodra.

A felelősségvállalás és a személyes fejlődés szempontjából fontos, hogy megtaláld azt a dolgot, amiért benne voltál az adott szituációban, és ami megtanított valami fontosat számodra. Lehet ez egy új készség, egy értékes tapasztalat, vagy egy fontos felismerés.

Egy apró dolog is elég lehet, hogy továbblendítsen az életed más területein. Ha meg tudod találni az értelmet a szituációban, akkor erősödni fogsz, és jobban képes leszel kezelni a kihívásokat a jövőben. Ráadásul magát a szituációhoz is kellemesebb élményeket, érzéseket “mentesz el”.

Emlékezz arra, hogy a fejlődés folyamatos folyamat, és hogy minden tapasztalat, amit megszerzel, hozzájárul ahhoz, hogy előrehaladj az életedben.

Katona Zoltán
Életmód és életvezetési tanácsadó

Kérdésed várom: zoltan@homing.hu 

Shop: https://www.shop.homing.hu/

Értékeld a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (10 szavazat, átlag: 4,90 az 5-ből)
Loading...

Itt is megtalálsz minket

Oszd meg másokkal is

Facebook
Email

Szólj hozzá te is

Teák
Kásák
Almaecet
Könyvek

Ne állj meg itt!

Még több poszt

Az igazi változás nem jön erőfeszítés nélkül

Az emberek gyakran azt hiszik, hogy a fogyással járó életmódváltás gyors és könnyű lehet. Elhitetik magukkal, hogy egy csodás tea vagy egy varázslatos gyógynövényes almecet képes lesz megoldani minden gondjukat. Azonban a valóságban még a leghatékonyabb tea vagy almaecet is csak egy eszköz, egy mankó a súlycsökkenés útján. Egy tea akkor lehet a segítségünkre ha hinni kezdünk a benne rejlő lehetőségekben és elkötelezzük magunkat a folyamatos fogyasztása mellett. Nem elegendő egyszer-egyszer elfogyasztani és reménykedni a csodában. Ahhoz, hogy valódi változást érjünk el, felelősséget kell vállalnunk saját magunkért és a testünkért. Vállalnunk kell azt is, hogy mindent megteszünk az eredmény érdekében, beleértve a tea vagy például a gyógynövényes almaecet fogyasztását és a megfelelő életmódbeli változásokat is. A valóság az, hogy bármilyen

Olvasd tovább »

Így lehetséges

Üdvözöllek az egyik legizgalmasabb utazáson, amelyre valaha elindultál. Egy olyan útra hívlak most téged, ahol a lehetőségek határtalanok és ahol a tested és a szellemed is a legmagasabbra tör. Hogy miért? Mert te, igen, te magad vagy a saját életed kulcsa. A belső erőd, az eltökéltséged és az akaratod képesek a leghihetetlenebb eredmények elérésére is. A súlycsökkentés nem csak a testi változásról szól. Az az utazás, amelyen most elindulsz, az önfejlesztés és az önmegvalósítás útja is egyben. Sokan azt gondolják, hogy a fogyás csupán egy külső változás. Pedig sokkal többről szól. Arról, hogy a tested milyen üzenetet közvetít a világ felé, és hogy te mennyire érzed jól magad a bőrödben. A Homing nem csak egy egyszerű diétára vagy edzésprogramra hív.

Olvasd tovább »

A csillagjegyek szerepe a testi-lelki egészségben

Az asztrológia, mint az égi jelenségek és az emberi élet közötti összefüggések tanulmányozása, több ezer éves múltra tekint vissza. Kezdetben az élet minden aspektusát befolyásolta, legyen szó természetfeletti jelenségekről, háborúkról, betakarításról vagy egyéni sorsokról. Az asztrológia az emberiség történetének része, és az évszázadok során képes volt megtartani relevanciáját, még akkor is, ha formája és használata jelentősen megváltozott. A táplálkozás, a diéta és az egészség központi kérdések modern társadalmunkban. A tudományos fejlődésnek köszönhetően egyre jobban megértjük, hogyan befolyásolja az étrendünk a testi és lelki egészségünket. Az egészséges táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében, a hosszú és minőségi élet biztosításában vitathatatlan. Az asztrológia és a táplálkozás kapcsolata első látásra talán szokatlannak tűnhet, de sokan úgy vélik, hogy a kettő összekapcsolása új és inspiráló

Olvasd tovább »

Ahol az élet ízei találkoznak érzéseinkkel

Üdvözlek Kedves Olvasóm! Ma egy olyan különleges helyről szeretnék beszélni, amely minden otthon szíve: a konyha. Ez a helyiség, amelyet gyakran csak ételkészítési területként tekintünk, valójában sokkal többet jelent. A konyha a szeretet, a kreativitás és a kapcsolatok területe, ahol az élet legízletesebb pillanatai jönnek létre. A konyha varázslatos hely, ahol mindannyiunknak lehetősége nyílik a kreativitás megélésére. Ahogyan egy régi romaní szólás is mondja: “A főzés szeretetet ad, és azt adja, aki szeret.” Ez a terület az otthonunkban lehetőséget nyújt a kifejezésre, felfedezésre és a szeretet megosztására. Ezenkívül a konyha a jólét helyszíne is, ahol a tápláló és egészséges ételeket készítjük, amelyek hozzájárulnak testi és lelki egészségünkhöz. Engedjél meg egy történetet, ami segít érzékeltetni a konyha igazi lényegét. Egy fiatal

Olvasd tovább »
%d bloggers like this: