Így változtasd meg étkezési szokásaidat ideális külsőd és lelked megismerés érdekében

Az egészséges testsúly elérése és fenntartása számos ember célja. Azonban a diéták és a divatos étrendek helyett érdemes olyan hosszú távú megoldásokat keresni, amelyek segítenek fenntartható eredményeket elérni. Mai írásomban a tudatos étkezés eredményeit és hatását fogom megosztani veled kedves olvasó.

Hogyan lehet a tudatos étkezés segítségével pozitív változásokat elérni az étkezési szokásainkban?

A tudatos étkezés egy olyan megközelítés, amely az étkezések teljes figyelmét, jelenlétét és tudatosságát igényli. Nem kell mást tenned csupán csak annyit, hogy étkezéseid során szem előtt tartani a következőket:

  • az ételek kiválasztását,
  • az étkezések ütemét
  • a táplálékok mennyiségét, valamint
  • a test éhség- és telítettség jeleit.

Mindez azt jelenti, hogy az étkezés közben nemcsak az ízekre és az élvezetre koncentrálunk, hanem figyelünk a testünk jelzéseire is.

A kutatások azt az eredményeket mutatják, hogy a tudatos étkezés pozitív hatással lehet a testsúlykezelésre és az étkezési szokások kialakítására. Az étkezés lassítása és az ételre való odafigyelés segíthet csökkenteni az elhízás kockázatát. Amikor tudatosan figyelünk az étkezésre, jobban felismerjük az éhség- és telítettségjeleket, és így mértékletesen tudjuk szabályozni az adagokat. Ez hozzájárulhat a túlevés és az érzelmi evés csökkentéséhez, amelyek gyakori okozói a testsúlyproblémáknak.

A tudatos étkezés továbbá összekapcsolódik a táplálkozási minőséggel is. Amikor tudatosan választjuk ki az ételeinket, nagyobb valószínűséggel fogunk olyan egészséges és tápláló ételeket fogyasztani, amelyek hozzájárulnak a testsúlykontrollhoz és a jó egészség fenntartásához.

Hogyan kezdj hozzá a változtatáshoz?

Elsőként érdemes figyelni az étel kiválasztására és annak minőségére. Válaszd az egészséges ételeket, amelyek tápanyagokban gazdagok és táplálóak. Fontos lassítani az étkezést, élvezni az ízeket, alaposan megrágni és ezzel előkészíteni emésztésre az ételt, miközben figyeljük az éhség- és telítettség jelekre. Tartsd szem előtt a táplálkozás örömét és a test megfelelő táplálását.

3 eszköz amelyek segítenek lassítani az étkezést

  1. Tudatos rágás: Az étkezés lassításának egyik hatékony módja a tudatos rágás gyakorlása. Rágj alaposan minden falatot, és figyelj az étel ízére, textúrájára és aromájára. Helyezd vissza a kanalat vagy a villát a tányérra minden rágás után, és csak akkor vegyél újabb falatot, amikor az előzőt már teljesen lenyelted. Ez a módszer segít élvezni az étkezést és jelzéseket küldeni a telítettségről.
  2. Számlálás vagy lassított evési idő: Használhatsz egy egyszerű időmérő eszközt, például egy órát vagy mobilalkalmazást, hogy megállapítsd, mennyi időt töltöttél az étkezésen. Próbáld meg lassan növelni az étkezési időt, például kezdetben kitűzve magadnak, hogy legalább 20 percig egyél. Ez segít megszokni a lassabb evést és időt ad a testnek, hogy jelezze a telítettséget.
  3. Tudatos figyelem az étkezésre: Gyakran az étkezés közben elfoglaltak vagyunk más tevékenységekkel, például a TV nézésével vagy a telefonunk böngészésével. Ahelyett, hogy megosztanánk az figyelmet, próbáljunk meg tudatosan fókuszálni az étkezésre. Kapcsold ki a zavaró tényezőket, helyezd el a telefonodat távolabb, és csak az ételre koncentrálj. Érezd az ízeket, élvezd az ételt és figyelj az éhség- és telítettségjelekre.

Ezek az eszközök és módszerek segítenek lassítani az étkezést és több tudatosságot hozni az étkezési folyamathoz. Próbáld ki ezeket a gyakorlatokat, és lásd, melyik működik a legjobban számodra. Emellett légy türelmes magaddal, és engedd, hogy a tudatos étkezési szokások idővel kialakuljanak.

Összegzés

Az első lépés mindig a tudatosság és az önismeret növelése, hogy képesek legyünk odafigyelni a testünk jelzéseire és a táplálkozásunkra. Testünk és a táplálkozásunk megfigyelése a legegyszerűbb út, hogy közelebb juthatunk belsőnk megismeréséhez is. A mai felgyorsult világunkba legyen mindig előtted, hogy minél jobban gyorsul körülötted minden (internet sebessége) neked annál inkább lassulnod kell.

felhasznált kutatás: The role of mindful eating in weight management: A systematic review” (O’Reilly GA, et al.)

Katona Zoltán
Életmód és életvezetési tanácsadó

Kérdésed várom: zoltan@homing.hu 

Shop: https://www.shop.homing.hu/

Értékeld a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (11 szavazat, átlag: 4,64 az 5-ből)
Loading...

Itt is megtalálsz minket

Oszd meg másokkal is

Facebook
Email

Szólj hozzá te is

Teák
Kásák
Almaecet
Könyvek

Ne állj meg itt!

Még több poszt

Az igazi változás nem jön erőfeszítés nélkül

Az emberek gyakran azt hiszik, hogy a fogyással járó életmódváltás gyors és könnyű lehet. Elhitetik magukkal, hogy egy csodás tea vagy egy varázslatos gyógynövényes almecet képes lesz megoldani minden gondjukat. Azonban a valóságban még a leghatékonyabb tea vagy almaecet is csak egy eszköz, egy mankó a súlycsökkenés útján. Egy tea akkor lehet a segítségünkre ha hinni kezdünk a benne rejlő lehetőségekben és elkötelezzük magunkat a folyamatos fogyasztása mellett. Nem elegendő egyszer-egyszer elfogyasztani és reménykedni a csodában. Ahhoz, hogy valódi változást érjünk el, felelősséget kell vállalnunk saját magunkért és a testünkért. Vállalnunk kell azt is, hogy mindent megteszünk az eredmény érdekében, beleértve a tea vagy például a gyógynövényes almaecet fogyasztását és a megfelelő életmódbeli változásokat is. A valóság az, hogy bármilyen

Olvasd tovább »

Így lehetséges

Üdvözöllek az egyik legizgalmasabb utazáson, amelyre valaha elindultál. Egy olyan útra hívlak most téged, ahol a lehetőségek határtalanok és ahol a tested és a szellemed is a legmagasabbra tör. Hogy miért? Mert te, igen, te magad vagy a saját életed kulcsa. A belső erőd, az eltökéltséged és az akaratod képesek a leghihetetlenebb eredmények elérésére is. A súlycsökkentés nem csak a testi változásról szól. Az az utazás, amelyen most elindulsz, az önfejlesztés és az önmegvalósítás útja is egyben. Sokan azt gondolják, hogy a fogyás csupán egy külső változás. Pedig sokkal többről szól. Arról, hogy a tested milyen üzenetet közvetít a világ felé, és hogy te mennyire érzed jól magad a bőrödben. A Homing nem csak egy egyszerű diétára vagy edzésprogramra hív.

Olvasd tovább »

A csillagjegyek szerepe a testi-lelki egészségben

Az asztrológia, mint az égi jelenségek és az emberi élet közötti összefüggések tanulmányozása, több ezer éves múltra tekint vissza. Kezdetben az élet minden aspektusát befolyásolta, legyen szó természetfeletti jelenségekről, háborúkról, betakarításról vagy egyéni sorsokról. Az asztrológia az emberiség történetének része, és az évszázadok során képes volt megtartani relevanciáját, még akkor is, ha formája és használata jelentősen megváltozott. A táplálkozás, a diéta és az egészség központi kérdések modern társadalmunkban. A tudományos fejlődésnek köszönhetően egyre jobban megértjük, hogyan befolyásolja az étrendünk a testi és lelki egészségünket. Az egészséges táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében, a hosszú és minőségi élet biztosításában vitathatatlan. Az asztrológia és a táplálkozás kapcsolata első látásra talán szokatlannak tűnhet, de sokan úgy vélik, hogy a kettő összekapcsolása új és inspiráló

Olvasd tovább »

Ahol az élet ízei találkoznak érzéseinkkel

Üdvözlek Kedves Olvasóm! Ma egy olyan különleges helyről szeretnék beszélni, amely minden otthon szíve: a konyha. Ez a helyiség, amelyet gyakran csak ételkészítési területként tekintünk, valójában sokkal többet jelent. A konyha a szeretet, a kreativitás és a kapcsolatok területe, ahol az élet legízletesebb pillanatai jönnek létre. A konyha varázslatos hely, ahol mindannyiunknak lehetősége nyílik a kreativitás megélésére. Ahogyan egy régi romaní szólás is mondja: “A főzés szeretetet ad, és azt adja, aki szeret.” Ez a terület az otthonunkban lehetőséget nyújt a kifejezésre, felfedezésre és a szeretet megosztására. Ezenkívül a konyha a jólét helyszíne is, ahol a tápláló és egészséges ételeket készítjük, amelyek hozzájárulnak testi és lelki egészségünkhöz. Engedjél meg egy történetet, ami segít érzékeltetni a konyha igazi lényegét. Egy fiatal

Olvasd tovább »
%d bloggers like this: