Miért esszük túl önmagunkat?

Szeretet önmagunk iránt vagy önmagunk becsapása?

Sokan közülünk (én is ilyen voltam a 2000 -es években) az éhség puszta állapotán túl fordulunk az ételhez a legkülönfélébb indokokból. Ünnepi alkalmakkor és a búskomorság mélyén is ételhez kapunk. Az étel adja a kapaszkodót, amikor a kényelmetlenség viharában vergődünk, és gyakran menedékként használjuk, hogy megpróbáljunk elmenekülni a kellemetlenségtől (ami nem működik, hiszen amint végeztünk az evéssel, a kényelmetlenség még mindig ott les, türelmesen várva visszatérésünkre). Az ételhez fordulunk, ha boldogok, szomorúak, magányosak, szorongók vagyunk esetleg , unatkozunk … stb., bárhogyan is nevezzük az étel számtalan módon barátunk, “aki” kézen fog és kísér minket az élet viharos hullámvasutján.

Amikor először kezdtem felismerni, hogy milyen módon “használom” az élelmet életemben, emlékszem, mennyire elborított a bűntudat és a szégyen. Szégyelltem, hogy az élethez fordulok, hogy megküzdjek azokkal az érzésekkel, amelyeket más területeken kell kezelnem. Nem értettem, miért fordulok az ételhez. Hiszen fogyni akartam, és az ételhez fordulás – amikor még éhes sem voltam – nem segített közelebb kerülni ehhez a célhoz.

Olyan gyakran mondogattam magamnak, hogy visszataszító és undorító vagyok, miután túl sokat ettem, vagy vacsora után fagylaltot nyomtam le úgy, hogy nem is voltam éhes. Minél inkább próbáltam tudatosítani az étkezési szokásaimat, annál rosszabbul éreztem magam. Rajtakaptam magam, hogy rossz okokból eszek, mégis tovább ettem. Éreztem, hogy szeretném a vacsora utáni fagylaltot (ez volt számomra a nagy csapda), tudtam, hogy nem vagyok éhes, de mégis nagyon kívántam a fagylaltot, és végül megettem. Mindeközben azt gondoltam: “Zoli, ez már komoly, valóban problémáid vannak. Undorító vagy. Nem tudod kontrollálni magad. Látod a mintát, és mégis eszel.” Úgy éreztem mintha önszabotázsba keveredtem volna.

Aztán egy nap, önfejlesztés és önmegfigyelés kombinációján keresztül rájöttem, hogy az unalom, a magány vagy a szorongás miatti evés nem az önmagam “puccsa” volt, hanem az önmagam iránti gondoskodás kísérlete. Az étel vigaszt jelentett számomra. Jobban éreztem magam tőle (ha csak átmenetileg is). Persze, hosszú távon semmit sem segített, de abban a pillanatban, abban az időben, enyhítette a negatív érzéseimet (bármik is voltak azok).

Nem voltam visszataszító és undorító, és nem voltam kontrollálatlan henem sokkal inkább gondoskodó és együttérző voltam, és a legjobbat próbáltam kihozni magamból, hogy gondoskodjak magamról.

De ahogy mindannyian tudjuk, “aki nem tudja tanítja, aki tudja csinálja” és ez volt a változás kezdete számomra. Amint összekötöttem, hogy az evés az én kísérletem volt arra, hogy jobban érezem magam, két dolog történt.

Az első az volt, hogy a negatív önkritikát alábbhagytam, és pozitív, megerősítő gondolatokkal és érzésekkel helyettesítettem. Nem láttam magam kontrollálatlan disznónak, hanem gondoskodó, kedves embernek, aki csak jobban akart érezni magát.

A második dolog az volt, hogy létrehoztam egy résidőt az étkezési inger és a reakcióm között. Más szóval, amikor éreztem, hogy minden porcikám azt kívánja, hogy belevessem magam egy liter jégkrémbe, képes voltam teret teremteni, melyben más reakciót is választhattam.

Majd 25 éve amikor rájöttem hogy, az evés a boldogságkeresésem módja, elkezdtem más lehetőségeken gondolkodni, amelyek jobbá tehetik a jelen pillanatokat, miközben összhangban vannak hosszú távú egészséggel és boldogsággal kapcsolatos céljaimmal (anno ezek voltak bennem: anyagi függetlenség, rendezet magánélet, rendőrség helyett valami tényleges segítség az embereknek, rendezni a kapcsolatomat testvéremmel….).

Ez azt jelenti, hogy 25 éve soha nem enyhítem magam olyan módon, hogy önsajnálatban megfeledkezve majszolom a csokoládét, vagy a testvérem hűtőjéből a fagylaltot? Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem szokott előfordulni. Még mindig vannak pillanataim, amikor észreveszem ezt a “viselkedést”, ekkor szándékosan egy teret és időt “hozok létre”, hogy tudatosan válasszak egy másik reakciót. És még így is néha előfordul, hogy megeszek egy kocka csokit, vagy egy gombóc fagyit. A különbség az, hogy nem gyötöröm magam emiatt és nincs utánna lelkiismeretfurdalásom.

Az életem egy utazás, és tanulok élni vele, miközben tanulom, hogyan fogadjam el önmagam, minden zugát és zugát.

Most pedig átadom a szót neked… Az érzelmi evés: önszeretet vagy önillúzió? Van olyan szokásod vagy viselkedésed, amelyet úgy érzel, hogy “rombolja” a nagyobb céljaidat? Ha igen, melyek ezek? Próbáltál már megváltoztatni egy helyzet mentális észlelését, hogy megváltoztasd a fizikai szokásodat?

Szeretném hallani azokat a hozzászólásokat, akik bármilyen módon tudnak kapcsolódni a témához.

Katona Zoltán
Életmód és életvezetési tanácsadó

Kérdésed várom: zoltan@homing.hu 

Shop: https://www.shop.homing.hu/

Értékeld a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (16 szavazat, átlag: 4,81 az 5-ből)
Loading...

Itt is megtalálsz minket

Oszd meg másokkal is

Facebook
Email

1 hozzászólás

  1. Ha unatkozom, akkor szoktam enni, de ha elálmosodok délután, akkor tökmag rágcsállással tartom fent magam .Pedig zenét kellene hallgatni , táncolni , jó filmet nézni !

Szólj hozzá te is

Teák
Kásák
Almaecet
Könyvek

Ne állj meg itt!

Még több poszt

Az igazi változás nem jön erőfeszítés nélkül

Az emberek gyakran azt hiszik, hogy a fogyással járó életmódváltás gyors és könnyű lehet. Elhitetik magukkal, hogy egy csodás tea vagy egy varázslatos gyógynövényes almecet képes lesz megoldani minden gondjukat. Azonban a valóságban még a leghatékonyabb tea vagy almaecet is csak egy eszköz, egy mankó a súlycsökkenés útján. Egy tea akkor lehet a segítségünkre ha hinni kezdünk a benne rejlő lehetőségekben és elkötelezzük magunkat a folyamatos fogyasztása mellett. Nem elegendő egyszer-egyszer elfogyasztani és reménykedni a csodában. Ahhoz, hogy valódi változást érjünk el, felelősséget kell vállalnunk saját magunkért és a testünkért. Vállalnunk kell azt is, hogy mindent megteszünk az eredmény érdekében, beleértve a tea vagy például a gyógynövényes almaecet fogyasztását és a megfelelő életmódbeli változásokat is. A valóság az, hogy bármilyen

Olvasd tovább »

Így lehetséges

Üdvözöllek az egyik legizgalmasabb utazáson, amelyre valaha elindultál. Egy olyan útra hívlak most téged, ahol a lehetőségek határtalanok és ahol a tested és a szellemed is a legmagasabbra tör. Hogy miért? Mert te, igen, te magad vagy a saját életed kulcsa. A belső erőd, az eltökéltséged és az akaratod képesek a leghihetetlenebb eredmények elérésére is. A súlycsökkentés nem csak a testi változásról szól. Az az utazás, amelyen most elindulsz, az önfejlesztés és az önmegvalósítás útja is egyben. Sokan azt gondolják, hogy a fogyás csupán egy külső változás. Pedig sokkal többről szól. Arról, hogy a tested milyen üzenetet közvetít a világ felé, és hogy te mennyire érzed jól magad a bőrödben. A Homing nem csak egy egyszerű diétára vagy edzésprogramra hív.

Olvasd tovább »

A csillagjegyek szerepe a testi-lelki egészségben

Az asztrológia, mint az égi jelenségek és az emberi élet közötti összefüggések tanulmányozása, több ezer éves múltra tekint vissza. Kezdetben az élet minden aspektusát befolyásolta, legyen szó természetfeletti jelenségekről, háborúkról, betakarításról vagy egyéni sorsokról. Az asztrológia az emberiség történetének része, és az évszázadok során képes volt megtartani relevanciáját, még akkor is, ha formája és használata jelentősen megváltozott. A táplálkozás, a diéta és az egészség központi kérdések modern társadalmunkban. A tudományos fejlődésnek köszönhetően egyre jobban megértjük, hogyan befolyásolja az étrendünk a testi és lelki egészségünket. Az egészséges táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében, a hosszú és minőségi élet biztosításában vitathatatlan. Az asztrológia és a táplálkozás kapcsolata első látásra talán szokatlannak tűnhet, de sokan úgy vélik, hogy a kettő összekapcsolása új és inspiráló

Olvasd tovább »

Ahol az élet ízei találkoznak érzéseinkkel

Üdvözlek Kedves Olvasóm! Ma egy olyan különleges helyről szeretnék beszélni, amely minden otthon szíve: a konyha. Ez a helyiség, amelyet gyakran csak ételkészítési területként tekintünk, valójában sokkal többet jelent. A konyha a szeretet, a kreativitás és a kapcsolatok területe, ahol az élet legízletesebb pillanatai jönnek létre. A konyha varázslatos hely, ahol mindannyiunknak lehetősége nyílik a kreativitás megélésére. Ahogyan egy régi romaní szólás is mondja: “A főzés szeretetet ad, és azt adja, aki szeret.” Ez a terület az otthonunkban lehetőséget nyújt a kifejezésre, felfedezésre és a szeretet megosztására. Ezenkívül a konyha a jólét helyszíne is, ahol a tápláló és egészséges ételeket készítjük, amelyek hozzájárulnak testi és lelki egészségünkhöz. Engedjél meg egy történetet, ami segít érzékeltetni a konyha igazi lényegét. Egy fiatal

Olvasd tovább »
%d bloggers like this: