Többet adni többet ér?

Miközben az emberek az egészséges étkezésről, az élelmiszerek szennyeződéseiről és a fenntartható gazdálkodásról beszélnek, egy rejtett probléma észrevétlenül, de hatalmas hatással bír az egészségünkre: az ételek túlzott adagmérete. A fogyasztói társadalom és az élelmiszeripar egymásra hatása hozta létre ezt a jelenséget, mely globálisan hozzájárul az elhízás és a krónikus betegségek terjedéséhez.

Visszatekintve az elmúlt néhány évtizedre, látható, hogy az éttermekben és otthonainkban szolgált adagok jelentősen megnőttek. Ennek az oka nem más, mint az élelmiszeripar folyamatos nyomása és az a marketingfilozófia, mely szerint „többet adni többet ér”. Az emberi agy ösztönösen több élelmet akar bevinni, ha több van a tányérján. Az élelmiszeripar pedig ezt kihasználva ad nagyobb adagokat, hiszen így több terméket tudnak eladni.

Vegyünk egy konkrét példát. Gondoljunk bele, mikor utoljára kedvenc boltodban vásároltál pl.: túrórúdit. Az egy darabosat szinte meg se lehet találni, az 5 db-os csomag pedig az orrunkba van “nyomva”. Ráadásul az árak is “kedvezőbbek”. Hazaviszed 1 helyett az 5 db túrórúdit azaz 5x több kalóriát viszel majd be, hisz ott van, olcsóbb volt, nehogy megromoljon idő előtt.

Az élelmiszeripari manipulációk mellett egy másik hatalmas tényező a társadalmi normák változása. Ma már az étkezés nemcsak a túléléshez szükséges tevékenység, hanem egy szociális esemény is. Egy nagyobb tányér tele étellel azt sugallja, hogy törődünk a vendégeinkkel, a családtagjainkkal. Az adagok növekedése tehát nemcsak az élelmiszeripar, hanem a társadalmi normák eredménye is.

De van megoldás. Tudatosan változtathatunk a dolgokon, és ez nem is olyan nehéz, mint gondolnánk. A megoldás kulcsa a “tudatos adag”. Ez azt jelenti, hogy odafigyelünk az adagméretekre, megpróbálunk kevesebbet enni, és tudatosabban választunk az ételek között.

Hadd osszak meg veletek egy történetet. Anna, egy középkorú nő, aki hosszú éveken át küzdött a túlsúlyával, úgy döntött, megváltoztatja az étkezési szokásait. Elkezdett foglalkozni a “tudatos adaggal”, és rájött, hogy az általa korábban normálisnak gondolt adagok, valójában túl nagyok voltak. Kevesebb ételt kezdett fogyasztani, de nem érezte magát éhezőnek, mert lassabban és tudatosabban evett.

Rájött, hogy a tányérján lévő étel minősége sokkal fontosabb, mint a mennyisége. Egy év alatt 15 kilót fogyott, és sokkal egészségesebbnek érezte magát. Anna története azt mutatja, hogy a “tudatos adag” elve működik.

Az élelmiszeriparnak és a kormányoknak is szerepük van ebben a harcban. Az élelmiszeripari vállalatoknak felelősségteljesebben kellene viselkedniük, és kisebb adagokat kellene kínálniuk. A kormányoknak pedig szabályozniuk kellene az élelmiszeripar tevékenységét, és oktatniuk kellene az embereket a helyes adagméretekkel kapcsolatban.

Összefoglalva: az elhízás világméretű probléma, amelyhez hozzájárul a túlzott adagméret. De van remény. A “tudatos adag” elve lehet a kulcs az elhízás elleni harcban. Kezdjük a változást ma, a saját tányérunkkal. Egyszerűen kevesebb ételt tegyünk a tányérunkra, és élvezzük az ételeket, ne csak faljuk őket. Mert az étkezés nemcsak a túlélésről szól, hanem az egészségről és az élvezetről is.

Az emberi agy ösztönösen hajlamos a bőségre, ezért gyakran nehéz ellenállni a nagy adagoknak. Azonban, ha tudatosan kisebb adagokat választunk, és lassabban, figyelmesen eszünk, sokkal hamarabb érezzük magunkat telítettnek. Ezt a tudatos étkezést elősegítheti néhány egyszerű trükk:

  1. Használj kisebb tányérokat és poharakat: A nagyobb tányérokon és poharakban a kisebb adagok is kevesebbeknek tűnnek, míg a kisebb tányérokon és poharakban a kisebb adagok bőségesnek hatnak.
  2. Kerüld a szórakozás közbeni evést: A tévé előtt vagy a számítógép mellett könnyen elveszítheted a kontrollt az evés felett.
  3. Állítsd össze az étrendjét: Az előre megtervezett étkezések segíthetnek ellenőrizni az adagméreteket és csökkenthetik a túlevés kockázatát.

Emlékezzen, a cél nem a megvonás, hanem az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés és a tudatos döntések. Így nemcsak az egészségedet óvhatod, hanem jobban is fogod élvezni az étkezéseket.

Katona Zoltán
Életmód és életvezetési tanácsadó

Kérdésed várom: zoltan@homing.hu 

Shop: https://www.shop.homing.hu/

Értékeld a bejegyzést

1 csillag2 csillag3 csillag4 csillag5 csillag (16 szavazat, átlag: 4,38 az 5-ből)
Loading...

Itt is megtalálsz minket

Oszd meg másokkal is

Facebook
Email

Szólj hozzá te is

Teák
Kásák
Almaecet
Könyvek

Ne állj meg itt!

Még több poszt

Az igazi változás nem jön erőfeszítés nélkül

Az emberek gyakran azt hiszik, hogy a fogyással járó életmódváltás gyors és könnyű lehet. Elhitetik magukkal, hogy egy csodás tea vagy egy varázslatos gyógynövényes almecet képes lesz megoldani minden gondjukat. Azonban a valóságban még a leghatékonyabb tea vagy almaecet is csak egy eszköz, egy mankó a súlycsökkenés útján. Egy tea akkor lehet a segítségünkre ha hinni kezdünk a benne rejlő lehetőségekben és elkötelezzük magunkat a folyamatos fogyasztása mellett. Nem elegendő egyszer-egyszer elfogyasztani és reménykedni a csodában. Ahhoz, hogy valódi változást érjünk el, felelősséget kell vállalnunk saját magunkért és a testünkért. Vállalnunk kell azt is, hogy mindent megteszünk az eredmény érdekében, beleértve a tea vagy például a gyógynövényes almaecet fogyasztását és a megfelelő életmódbeli változásokat is. A valóság az, hogy bármilyen

Olvasd tovább »

Így lehetséges

Üdvözöllek az egyik legizgalmasabb utazáson, amelyre valaha elindultál. Egy olyan útra hívlak most téged, ahol a lehetőségek határtalanok és ahol a tested és a szellemed is a legmagasabbra tör. Hogy miért? Mert te, igen, te magad vagy a saját életed kulcsa. A belső erőd, az eltökéltséged és az akaratod képesek a leghihetetlenebb eredmények elérésére is. A súlycsökkentés nem csak a testi változásról szól. Az az utazás, amelyen most elindulsz, az önfejlesztés és az önmegvalósítás útja is egyben. Sokan azt gondolják, hogy a fogyás csupán egy külső változás. Pedig sokkal többről szól. Arról, hogy a tested milyen üzenetet közvetít a világ felé, és hogy te mennyire érzed jól magad a bőrödben. A Homing nem csak egy egyszerű diétára vagy edzésprogramra hív.

Olvasd tovább »

A csillagjegyek szerepe a testi-lelki egészségben

Az asztrológia, mint az égi jelenségek és az emberi élet közötti összefüggések tanulmányozása, több ezer éves múltra tekint vissza. Kezdetben az élet minden aspektusát befolyásolta, legyen szó természetfeletti jelenségekről, háborúkról, betakarításról vagy egyéni sorsokról. Az asztrológia az emberiség történetének része, és az évszázadok során képes volt megtartani relevanciáját, még akkor is, ha formája és használata jelentősen megváltozott. A táplálkozás, a diéta és az egészség központi kérdések modern társadalmunkban. A tudományos fejlődésnek köszönhetően egyre jobban megértjük, hogyan befolyásolja az étrendünk a testi és lelki egészségünket. Az egészséges táplálkozás szerepe a betegségek megelőzésében, a hosszú és minőségi élet biztosításában vitathatatlan. Az asztrológia és a táplálkozás kapcsolata első látásra talán szokatlannak tűnhet, de sokan úgy vélik, hogy a kettő összekapcsolása új és inspiráló

Olvasd tovább »

Ahol az élet ízei találkoznak érzéseinkkel

Üdvözlek Kedves Olvasóm! Ma egy olyan különleges helyről szeretnék beszélni, amely minden otthon szíve: a konyha. Ez a helyiség, amelyet gyakran csak ételkészítési területként tekintünk, valójában sokkal többet jelent. A konyha a szeretet, a kreativitás és a kapcsolatok területe, ahol az élet legízletesebb pillanatai jönnek létre. A konyha varázslatos hely, ahol mindannyiunknak lehetősége nyílik a kreativitás megélésére. Ahogyan egy régi romaní szólás is mondja: “A főzés szeretetet ad, és azt adja, aki szeret.” Ez a terület az otthonunkban lehetőséget nyújt a kifejezésre, felfedezésre és a szeretet megosztására. Ezenkívül a konyha a jólét helyszíne is, ahol a tápláló és egészséges ételeket készítjük, amelyek hozzájárulnak testi és lelki egészségünkhöz. Engedjél meg egy történetet, ami segít érzékeltetni a konyha igazi lényegét. Egy fiatal

Olvasd tovább »
%d bloggers like this: